Het Sprekersbureau spreekt

Laat u informeren, inspireren en verassen door onze blogs over het laatste nieuws, inspirerende lezingen, mooie onderwerpen en nieuwe sprekers & dagvoorzitters.

Bekijk alle blogs

Alt text

Herman Pleij over de toespraak van koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte

Herman Pleij spraak vrijdag 20 maart 2020 in het programma Op1 over de toespraken van koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte.

Hij was te gast samen met Kysia Hekster, Ahmed Marcouch, Wopke Hoekstra, Kirsten Schatorje, Boris van der Vorst, René Froger en Wolter Brands bij talkshow Op1, het actualiteiten programma van de NPO. In gesprek met het presentatieduo Sophie Hilbrand en Hugo Logtenberg ging hij in op de toespraak van koning Willem-Alexander.

Toespraak van koning Willem-Alexander

Vrijdagavond om precies zeven uur hield koning Willem-Alexander een toespraak naar aanleiding van de crisis rond het corona-virus, wat heel uitzonderlijk is. Buiten de traditionele kersttoespraak om, spreekt ons staatshoofd zelden op televisie het volk toe. Dat gebeurde alleen eerder na de ramp met vlucht MH17 in 2014, en de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn van 2009.

Volgens Herman Pleij zat de toespraak van onze Koning vol met saamhorigheid-rituelen, zoals troost brengen, verbondenheid tonen en het over gemeenschappelijkheid hebben. Dat is primair zijn taak en dat is waarom wij een vorst hebben in Nederland. 

Toespraak van koning Willem-Alexander:
symbool van troost, eenheid en verbondenheid.

De minister-president is er voor het beleid en doet dat volgens Herman Pleij voortreffelijk. In zijn toespraak toont Rutte rust en leiderschap. Een vorst doet iets anders en doet dat op het irrationele vlak, het deel van de troost en saamhorigheid. 

Wopke Hoekstra sloot zich bij Herman Pleij aan en vond het ook een erg mooie toespraak en zeker het grote beroep op onze saamhorigheid.

TV-toespraak door minister-president Mark Rutte

Het effect van toespraken van een staatshoofd is dat mensen zich met elkaar betrokken gaan voelen. Willem-Alexander maakte de kostelijke  opmerking  “Nederland zou Nederland niet zijn” en doelde daarmee op alle initiatieven van Nederlanders zoals het klappen voor de zorg, het luiden van de klokken door de kerken en de steunbetuigingen op verschillend vlakken. Wij Nederlanders staan bekend om onze nationale acties in de wereld. 

Vorsten uit verschillende landen gingen onze Koning voor. Eerder spraken vorsten zoals Koningin Margreth van Denemarken, Koning Harald uit Noorwegen, Koning Salman Bin Abdulaziz van Saudi-Arabie,  Koning Felipe van Spanje en Koning Filip van België hun volk toe.

Pleij was nog wel heel duidelijk over het hamsteren. Sophie vroeg Herman Pleij over het ritueel hamsteren van toiletpapier. Over gerote contrast tussen aan de ene kant de verbonden- en saamhorigheid en aan de andere kant de verhuftering en het egoïsme. Herman kan zich nog steeds enorm opwinden over het idiotie van de Albert Heijn-campagneHamsteren”. 

De hele uitzending met Herman Pleij is terug te zien op NPO Start: www.npostart.nl

  • Ahmed Marcouch: burgemeester van de gemeente Arnhem
  • Herman Pleij: emeritus hoogleraar middeleeuwse letterkunde en veelgevraagd spreker
  • Kysia Hekster: NOS journaal-verslaggever
  • Wopke Hoekstra: minister van Financiën
  • Kirsten Schatorje: verloskundige bij Verloskundigenpraktijk Nona
  • Boris van der Vorst: fysiotherapeut, directeur FysioHolland en voorzitter Nederlandse Boksbond
  • Wolter Brands: tandarts en voorzitter KNMT (Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde)
  • René Froger: bekende zanger en oprichter van de Toppers

Foto Koning Willem-Alexander: RVD - Martijn Beekman

 

Door:

Blog tags:

Covid-19SprekersLeiderschapCoronavirusKoning Willem-AlexanderMinister-president Mark RutteOp1

Cyberveiligheid en cyberbewustzijn bij uw medewerkers

Webinar van sprekers en dagvoorzitters populairder dan ooit door de corona-crisis

Meest recente blogs

Deel deze blog via: