Bas Haring

Bas Haring is hoogleraar aan de Universiteit van Leiden, filosoof, schrijver over wetenschap en filosofie.

Prijsindicatie lezing

Bas Haring sprekers tarief

€ 1.500,- tot € 2.500,-

€ 2.500,- tot € 5.000,-

Bas Haring is beschikbaar voor

Lezing, Lezing op maat, Webinar,

Tijdsduur lezing

In overleg

45 tot 60 minuten

De ideale tijdsduur is afhankelijk van het doel van de bijeenkomst of organisatie.

Bas Haring inhuren als spreker

Bas Haring, een inspirerende persoonlijkheid, is bekend als spreker, filosoof, hoogleraar, informaticus en schrijver. Zijn heldere en begrijpelijke benadering van complexe onderwerpen valt op.

Als bijzonder hoogleraar "Publiek begrip van wetenschap" aan de Universiteit van Leiden en met een doctoraat in Cognitieve Kunstmatige Intelligentie, heeft Bas Haring zijn ideeën en inzichten gedeeld met het grote publiek via talloze boeken, columns en artikelen. Zijn meest bekende werk, "Kaas en de Evolutietheorie" uit 2001, was een Nederlandse bestseller en won in 2002 de Gouden Uil Publieksprijs. In dit boek maakt hij gebruik van de metafoor van kaas om evolutionaire concepten op een begrijpelijke manier uit te leggen.

In 2022 bracht hij het boek "Kunstmatige intelligentie is niet eng" uit, waarin hij op heldere wijze uitlegt wat artificial intelligence (AI) precies inhoudt en welke ontwikkelingen we kunnen verwachten. Hij bespreekt de mogelijkheden en kansen, evenals de bedreigingen die zich voordoen.

Met zijn duidelijke inzichten, toegankelijke presentatiestijl en brede kennis van filosofie en wetenschap heeft Bas Haring een aanzienlijke invloed op het denken over complexe vraagstukken. Als gewaardeerd spreker levert hij altijd unieke en frisse perspectieven op verschillende onderwerpen, waarbij hij zijn lezingen zoveel mogelijk aanpast aan het publiek maar toch authentiek en begrijpelijk blijft voor iedereen.

Recente onderwerpen waar Bas Haring lezingen over geeft:

 • Kunstmatige intelligentie en de vraag of robots ons overbodig gaan maken.
 • De rol van verhalen in onze beeld-samenleving.
 • Vragen rondom duurzaamheid.
 • Waartoe is er onderwijs?
 • Banken en verzekeraars van de toekomst.
 • Wat is identiteit?
 • Meten en weten.

 

Video fragmenten

Inspirerende video's van Bas Haring


Bekijk de video van lezingen of fragmenten uit de media van Bas Haring.

Bas Haring spreekt

Informatie voor het inhuren van Bas Haring


In te huren als

 • Spreker
 • Presentator
 • Gespreksleider

Talen

 • Nederlands
 • Engels

Onderwerpen

Klik op bovenstaande onderwerpen en thema's om andere gerelateerde sprekers te bekijken.

Lezingen

Vragen? Neem gerust contact met ons op.

085 130 2248

info@hetsprekersbureau.nl

Biografie spreker

Over Bas Haring


Bas Haring geboren in De Bilt op 23 april 1968 is een Nederlands filosoof en informaticus, schrijver van kinderboeken en populairwetenschappenlijk werk, televisiepresentator bij de RVU en hoogleraar aan de Universiteit van Leiden. 

Bas Haring studeerde aan de Universiteit van Utrechtwaar hij in 1988 zijn propedeuse behaalde en in 1992 zijn doctorraalexamen Cognitieve Kunstmatige Intelligentie.  Haring promoveerde er in 1997 in de informatica. Hij is werkzaam als docent mediatechnologie bij de Universiteit Leiden  en sinds 2006 als bijzonder hoogleraar op de Leidse leerstoel "Publiek begrip van wetenschap". Opdracht is jonge wetenschappers te trainen in het toegankelijk maken van wetenschap.  

Zijn bekendste boek is Kaas en de evolutietheorie. Dit werk over de evolutietheorie en de implicaties hiervan. In oktober 2003 verscheen een tweede boek, De ijzeren wil, over de verschillen tussen mensen, konijnen en computers. Hierin gaat hij in op de vraag of de mens iets extra's heeft ten opzichte van dieren en computers aan de hand van verschillende voorbeelden. Haring grijpt ook vaak terug naar begrippen uit de evolutiebiologie, alhoewel hij zelf vindt dat hij "op zoek is naar mechanismen" en niet naar biologische verklaringen.

De RVU zond televisieserie Haring uit, waarin hij op zoek ging naar antwoorden op alledaagse vragen met filosofische raakvlakken. Haring was de opvolger van Stof. In Stof was hij meer de docent dan in Haring. Hij maakte voor de RVU ook Wisebits, een project waarvoor korte filmpjes werden gemaakt die vragen opwerpen en tot denken moeten aanzetten.

 

Interessante onderwerpen

Over welke onderwerpen spreekt Bas Haring?


Bas Haring spreekt over verschillende onderwerpen. Onderstaand vindt u een overzicht van zijn huidige lezingen. Heeft u behoefte aan een specifieke lezing? Bas Haring ontwikkelt ook lezingen op maat.

 • Kunstmatige intelligentie en de vraag of robots ons overbodig gaan maken.
 • De rol van verhalen in onze beeld-samenleving.
 • Vragen rondom duurzaamheid.
 • Waartoe is er onderwijs?
 • Banken en verzekeraars van de toekomst.
 • Wat is identiteit?
 • Meten en weten.

Naast een aantal standaard lezingen, kan Bas Haring ook een presentatie op maat maken. Op basis van uw briefing en/of telefonisch voorgesprek, bereidt Bas dan een presentatie voor die geheel bij u past.

Onze sprekers over Artificial Intelligence

Deze sprekers vindt u misschien ook interessant

Meer informatie over spreker Vicent Everts

Spreker - dagvoorzitter - presentator

Bekijk alle Artificial Intelligence sprekers

Contact met Bas Haring?

Heeft u interesse of vragen over een lezing van Bas Haring? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Bel of mail ons gerust voor meer informatie.

Tarief voor een lezing?

De prijs voor een lezing of presentatie door Bas Haring is afhankelijk van de gelegenheid, aantal aanwezigen, tijdsduur en specifieke wensen. Vraag meer informatie aan.

Vrijblijvende offerte

Een vrijblijvende offerte aanvragen van Bas Haring bij Het Sprekersbureau kost niks, maar kan u veel opleveren!
Binnen 24 uur een vrijblijvende offerte in uw mailbox, geheel gratis.

Heeft u vragen? Wilt u meer weten over een lezing van Bas Haring?

Laat het ons weten! Vul ons boekingsformulier in, of reageer direct via telefoon of mail. We horen graag van u!

Het Sprekersbureau
Vliersingel 30
8082 CH Elburg

Contact
Telefoon: 085 130 2248
E-mail: info@hetsprekersbureau.nl